Na světě jsou miliony restaurací. Tasteatlas nyní vybral 150 z nich, které byste měli jednou v životě navštívit. Je mezi nimi i jedna česká restaurace.
Kdo se dostane na seznam?
Které restaurace se ale na seznamu ocitnou? "Tasteatlas" to parafrázuje takto: "Tyto restaurace nejsou jen místy k jídlu, ale samostatnými destinacemi, srovnatelnými s nejslavnějšími světovými muzei, galeriemi a památkami. Všechny prošly zkouškou času a vyhýbají se módním výstřelkům ve prospěch tradiční, vysoce kvalitní kuchyně."
Rakousko na prvním místě
Domov vídeňského řízku - tak zní slogan, kterým se propaguje tradiční rakouská restaurace Figlmüller. S tímto slavným pokrmem se Figlmüller dostal na první místo mezi nejlegendárnějšími restauracemi na světě.
Na druhém místě se umístila newyorská restaurace Katz's Delicatessen. Obzvláště ikonický je sendvič s pastrami, na který se stojí občas i fronta.
V restauraci Warung Mak Beng na Bali se podává ikan goreng, smažené rybí jídlo s pikantní omáčkou sambal. Pokrm je tak chutný, že je dost dobrý na třetí místo.
V Mexico City se nachází čtvrtá nejlegendárnější restaurace na světě. Je to La Polar, kde si můžete dát skvělou birrii (eintopf s masem na mexický způsob).
Nejlepší neapolskou pizzu nabízí L'Antica Pizzeria da Michele v Neapoli, která se umístila na pátém místě. Suroviny jsou místní, pec na dřevo tradiční - óda na italskou kuchyni.
Šesté místo patří vynikající jižanské kuchyni Hyman's Seafood v americkém Charlestonu. Obzvláště oblíbené jsou krevety s kukuřičnou kaší.
Na sedmém místě je Caru' cu Bere v Bukurešti. Restaurace přesvědčí rumunskou kuchyní, zejména sarmale. Jedná se o tradiční rumunské zelné závitky.
Na osmém místě se umístila pražská restaurace U Fleků. Nejlepší jídlo? Svíčková na smetaně připravená podle tradičního receptu.
Mnichovský Hofbräuhaus se umístil na devátém místě. Nejlegendárnější jídlo na jídelním lístku? Vepřové koleno.
Gino e Toto Sorbillo v Neapoli - na desátém místě - má vynikající italskou pizzu Margherita. Připravuje se z rajčat San Marzano, buvolí mozzarelly, čerstvé bazalky a místního olivového oleje.