Home  /  Bulletin  /  10 nejlepších sendvičů a wrapů na světě

10 nejlepších sendvičů a wrapů na světě

Nový seznam "Atlasu chutí", který je založen na hodnocení uživatelů, přináší několik překvapení. Jeho tvůrci zdůrazňují, že jeho cílem je také povzbudit lidi k vyzkoušení nových jídel.
21.06.2023
Text: Josef Šlaich
Foto: Getty Images

Průvodce jídlem "Tasteatlas" pravidelně zveřejňuje informace o mezinárodní kuchyni. Různé žebříčky mají návštěvníkům webu pomoci zorientovat se v nepřehledném světě pokrmů. Nyní autoři sestavili seznam deseti nejlepších sendvičů a wrapů na světě - podle hodnocení uživatelů.

Žebříček vychází z více než 11 000 uživatelských recenzí, které mohly jídla z celého světa ohodnotit hvězdičkami. "Máme řadu mechanismů, které rozpoznávají skutečné uživatele a boty, které ignorují nacionalistická nebo lokálně patriotická hodnocení a dávají dodatečnou hodnotu hodnocením uživatelů, které systém rozpozná jako kompetentní," uvádí web.

Ale pozor: sami tvůrci "Tasteatlasu" píší, že jejich žebříčky by neměly být považovány za definitivní. "Jejich účelem je mnohem více propagovat vynikající místní potraviny, vzbuzovat hrdost na tradiční pokrmy a vzbuzovat v lidech zvědavost na jídla, která ještě neochutnali." Ale dost slov, tady je deset nejlepších sendvičů a wrapů na světě.

10. Sendvič s texaským bůčkem

Uzení bůčku má v americkém státě Texas dlouhou tradici a šťavnaté tučné maso je také chutnou náplní sendvičů. Texaské sendviče s bůčkem jsou spíše konceptem než receptem - lze použít různé přílohy a chleby, ale hlavní hvězdou zůstává pomalu uzený bůček.

Může být umístěn mezi plátky chleba nebo na opečené housce, podáván jen tak nebo přelitý omáčkou a ozdobený přílohami, jako je sýr, okurky a cibule - ať už je kombinace jakákoli, tučné maso z bůčku s voňavou kůrkou zaručuje lahodnou dokonalost v každém soustu.

9. Banh Mi Thit

Banh Mi Thit je tradiční vietnamská varianta sendviče banh mi, kde "Thit" znamená maso. Jak název napovídá, sendvič se skládá z různých druhů vietnamského masa nebo uzenin, jako jsou plátky pečeného vepřového masa, plátky vepřového bůčku, cha (plátky šunky) nebo cha lua (vepřová klobása), spolu s okurkami, majonézou, nakládanou řepou a daikonem a játrovou paštikou, které se plní do housky banh mi.

Sendvič se často zdobí přísadami, jako je koriandr, černý pepř a nakrájené chilli papričky. Tyto sendviče plněné masem jsou rozšířené po celém Vietnamu a jedí je především školáci a dělníci v továrnách. Banh Mi Thit se obvykle jí k snídani a obědu, ale pouliční prodejci je prodávají po celý den.

8. Sandwich de Lomo

Jedná se o extrémní verzi steakového sendviče - Sandwich de Lomo nebo Lomito je naplněný tenkými plátky steaku lomo, rajčaty, cibulí, salátem, majonézou, omáčkou chimichurri, šunkou, sýrem a smaženým vejcem a jde o obrovský sendvič, který by měl zasytit i ty nejhladovější.

Tento sendvič je však otevřený inovacím - někteří v něm nahrazují steakem vepřovým masem nebo do něj dávají plátky lilku a další ingredience, které je napadnou. V Argentině i Uruguayi je velmi oblíbený a ve velkých městech obou zemí ho lze koupit v mnoha pouličních stáncích.

7. Tantuni

Tantuni je tradiční pouliční jídlo z tureckého Mersinu, které tvoří tenké plátky hovězího nebo jehněčího masa ochucené kořením a bylinkami a obvykle vařené s cibulí a rajčaty. Tato kombinace se připravuje ve speciálně určených pánvích tantuni.

Tradičně se podává zabalené v lavaši, s mletým sumachem a citronem. Protože každý kuchař má vlastní metodu a tajnou techniku přípravy pokrmu, říká se, že tatuni nikdy nechutná stejně. Původně vzniklo jako jídlo pro chudé - a je velmi výživné, protože se skládá z masa s velkým množstvím tuku, které se plní do chleba.

6. Piadina Romagnola

Ačkoli se tento italský chléb na grilu dnes obvykle podává jako sendvič (mezi oblíbené náplně patří prosciutto, krémové měkké sýry, jako je squacquerone, rajčata a hrst peprné divoké rukoly), piada nebo piadina romagnola byla kdysi jen základním jídlem chudých, často se připravovala z kukuřičné mouky a v dialektu Romagna se jí říkalo "la pjida ad furmantoun".

Od té doby prošla jednoduchá, rustikální piadina dlouhou cestou a stále má v regionální kuchyni zvláštní místo. "Le piadine", v množném čísle, mohou být plněny téměř jakoukoli ingrediencí a najdete je čerstvě připravené v četných pouličních stáncích, piadinerie. Nejlepší je jíst piadinu jen několik minut poté, co vyjede z litinové pánve, dokud je ještě poddajná a teplá - ideální prostředí pro téměř se rozplývající měkký sýr a lahodné tence nakrájené uzeniny.

5. Shawarma

Marinovaná a na rožni pečená shawarma je blízkovýchodní masová specialita, jejíž původ sahá až do Osmanské říše. Název pochází z arabské výslovnosti tureckého slova "çevirme" (doslova: otáčet) a odkazuje na otáčející se rožeň, na kterém se maso připravuje.

Shawarma se připravuje buď z jehněčího, krůtího, kuřecího, hovězího masa, nebo ze směsi různých druhů masa, které se několik hodin pomalu vaří a marinuje ve vlastní šťávě a tuku, což mu dodává jedinečnou šťavnatost - skutečné tajemství dokonalé shawarmy však spočívá v marinádě.

4. Gyros

Gyros je jedním z nejoblíbenějších řeckých pouličních jídel a skládá se z masa, jako je vepřové a kuřecí (v Řecku) nebo jehněčí a telecí (oblíbené v jiných zemích), připraveného na svislém špízu. Maso se nakrájí na tenké plátky a obvykle se vloží do plochého chleba spolu s omáčkami, jako jsou tzatziky, a zeleninou, jako jsou rajčata, cibule, salát a okurky.

Název gyros je odvozen od řeckého slova "gyrizo", které znamená "otáčet se" a odkazuje na neustále se otáčející svislý rožeň, na kterém se maso připravuje. Někteří se domnívají, že gyros má svůj původ v době Alexandra Velikého, kdy jeho vojáci napichovali maso na své meče a připravovali je na ohni.

3. Hamburger

Podle Mimi Sheraton, food kritičky New York Times, burger vyvinul z německého bifteku a představuje ztělesnění amerického jídla. Jeho další název (Hamburger) pochází ze skutečnosti, že mnoho německých přistěhovalců pocházelo z přístavního města Hamburk.

Burger je šťavnatý pokrm, který se ideálně skládá ze středně propečených hovězích karbanátků vložených do čerstvých, lehce opečených housek, doplněných plátky cibule a kečupem nebo dijonskou hořčicí. Samozřejmě existuje celá řada dalších koření a zeleniny, jako je salát a rajčata, ale ty mají tendenci maso studit, říká Sheraton.

2. Tombik Döner

Tombik Döner nebo Gobit Kebab je varianta Döner Kebabu, kde se drcené maso plní do placatého chleba ve tvaru housky známého jako Pide Ekmek. Chléb má křupavou vnější stranu a měkký vnitřek. Pokrm se obvykle podává s dalšími přísadami, jako jsou rajčata, cibule, salát nebo jiná zelenina a omáčky - podle toho, co si zákazník přeje.

1. Banh Mi

Nejvyšší hodnocení uživatelů získaly Banh Mi z Vietnamu. Banh Mi označuje oblíbenou variantu sendvičů, které mají stejnou hlavní složku - bagetu. Přísně vzato se tedy jedná o obecnou variantu sendviče na devátém místě seznamu.

Bageta banh mi byla do Vietnamu přivezena během koloniální éry a dnes je jedním z mála šťastných dědictví z této doby.

Křupavý chléb, koření a maso jsou dědictvím francouzského a čínského kolonialismu, zatímco koriandr, chilli a okurky odrážejí vietnamskou zálibu v čerstvé zelenině a výrazných chutích. Zpočátku se většina sendvičů banh mi skládala z chleba, masa a koření bez další zeleniny.

EsquireMAN

Objednejte si předplatné Esquire

Časopis Esquire
Předplatné

Doporučujeme

#man at his best