Home  /  Bulletin  /  5 smrtelných hříchů v italské kuchyni

5 smrtelných hříchů v italské kuchyni

To, co někteří tuzemští kuchaři nazývají italským jídlem, přivádí Italy k zoufalství. Těchto pět chyb je obzvláště častých.
20.07.2023
Text: Alex Mayer
Foto: Getty Images

Chcete vnést italskou dolce vita na svůj jídelní stůl? Pak dodržujte těchto pět pravidel, aby byl váš pokrm co nejautentičtější. Navíc: Pokud se budete řídit těmito radami, rozhodně nenaštvete žádného Itala.

Spaghetti Carbonara se smetanou

Jsou vaše špagety carbonara skvělé, dokonce nepřekonatelné? Ale vy používáte smetanu na vaření - a přidáváte ji do omáčky? Italové by nejspíš zděšeně rozhodili rukama.

Blogger Nicolas Calia demonstruje proti smetaně v carbonara pro kanál Visit Sicily na Instagramu.

Protože podle původního receptu by měl žloutek místo smetany vytvořit krémovou omáčku. Smetana je sice zdánlivě bezpečnou variantou, protože vejce velmi rychle tuhne, ale autentická je pouze varianta se žloutkem.

Těstoviny nejsou al dente

Další smrtelný italský hřích: vaření těstovin příliš dlouho. Aby italské těstoviny zůstaly pevné na skus (al dente), měla by se doba vaření přísně dodržovat. Je to uvedeno na obalu. Nejlepší je nastavit si časovač. Nezapomeňte však, že různé druhy těstovin mají různou dobu vaření. Proto si to vždy zkontrolujte.

Při vaření těstovin buďte opatrní. Nejlepší je vždy zkontrolovat, jak dlouhá je doba vaření.

Sáhnout po kečupu

Je rajče vždycky rajčetem? Rozhodně ne. Kečup nemá v italské kuchyni místo. Italská rajčatová omáčka, které chybí určitý šmrnc, rozhodně nepotřebuje kečup - ale čerstvé bylinky. Pokud chcete rajčatovou chuť zintenzivnit, často pomůže špetka cukru. Kečup však málokdy pokrm skutečně vylepšil.

Parmezán s rybami a mořskými plody

V italské kuchyni je kombinace sýra a ryby naprosto vyloučená. Pokud tedy máte špagety alle vongole nebo tagliatelle al salmone, nechte parmezán v lednici.

Chuť parmezánu je v kombinaci s rybami příliš výrazná. Sýr přehluší jemnou rybí chuť a vy cítíte jen parmezán.

Nastrouhali byste na tyto těstoviny parmezán? V Itálii je to nepřípustné.

Cappuccino po poledni

Cappuccino se spoustou jemné mléčné pěny po obědě? Prosím, nedělejte to. Alespoň ne, pokud se mají dodržovat italská pravidla. Protože cappuccino se v Itálii po poledni nepije. Jakmile odbijí dvanácté hodiny, cappuccino uvolní místo espressu. To má napomáhat trávení a je ideálním společníkem k večeři.

EsquireMAN

Objednejte si předplatné Esquire

Časopis Esquire
Předplatné

Doporučujeme

#man at his best