Home  /  Bulletin  /  50 dní starý eintopf se stává poutním místem pro generaci Z

50 dní starý eintopf se stává poutním místem pro generaci Z

Setkání v parku a 50 dní stará polévka? Newyorská generace Z si oblíbila tento improvizovaný guláš.
29.07.2023
Text: Alex Mayer
Foto: Tiktok/Depthsofwikipedia

Na začátku června připravila Annie Rauwerda z New Yorku bramborovo-pórkový eintopf. Chtěla ho sníst s přáteli v parku. Polévku přinesla na Fermiho hřiště, malý park v newyorském Bushwicku. Nyní, o téměř dva měsíce později, se guláš stále vaří.

Podle deníku New York Post polévka láká do parku mnoho mladých lidí, zejména z generace Z. Nyní se zde každý víkend koná společná polévková večeře. Annie Rauwerdaová původně pozvala jen několik přátel. Na Tiktoku však zdokumentovala, jak guláš vařila s desítkami lidí.

Od večeře s přáteli po slavnostní událost

Po dvou milionech zhlédnutí Rauwerda zveřejnila výzvu pro potenciální "přátele eintopfu". Měli by se připojit k akci. Nyní se z polévkové akce stalo malé poutní místo newyorské generace Z. Na akcích se dokonce prodává merchandise a fanouškovská trička s potiskem.

Takzvaný věčný eintopf se společně v parku naplní veganským obsahem, uvaří se a pak se společně sní. Na konci zůstane vývar, který se vždy dále vaří. Při dalším setkání se opět naplní novými dobrotami - a tak dále. Kuchařka polévky říká, že dbá na bezpečnost potravin. Hlavně tím, že vývar vaří při teplotě nejméně 95 stupňů.

Teoreticky by newyorská verze věčného guláše mohla existovat i za mnoho let. V Bangkoku existuje polévka, která se vaří už více než 50 let. Podává se v rodinné restauraci Wattana Panich. Ta je nyní proslulá půl století starou polévkou, jejíž součástí je hovězí a kozí maso. Jídlo má své kořeny ve středověku. Už tehdy se hrnce s polévkou nevyprazdňovaly a vařily se dál.

Jak polévka chutná

Jak ale polévkový experiment v New Yorku chutná? "Polévka byla vybalancovaná, měla úžasnou sílu a zasytila nás," říká Garrett Zelada, který během poslední akce s gulášem poskytl rozhovor deníku New York Post.

Dále říká: "Tato zkušenost s věčným gulášem nám poskytla nejen výživu v pravém slova smyslu, ale také nám připomněla, jak krásné je žít v přátelské komunitě. Byl to pravý newyorský zážitek."

EsquireMAN

Objednejte si předplatné Esquire

Časopis Esquire
Předplatné

Doporučujeme

#man at his best