Home  /  Bulletin  /  Budoucnost zemědělství je ve vertikálních farmách

Budoucnost zemědělství je ve vertikálních farmách

Zeleninu, ovoce a bylinky lze pěstovat různými způsoby - například prostřednictvím vertikálního zemědělství uprostřed města. Švýcarské společnosti ukazují cestu.
07.01.2023
Text: Alex Mayer
Foto: Getty Images

Název mluví za vše: vertikální zemědělství pěstuje ovoce, zeleninu nebo jedlé houby do výšky, nikoli na rovině na poli. Zemědělský koncept se osvědčuje zejména v městských oblastech s malým prostorem.

Jeho příznivci tu nacházejí mnoho pozitiv: Pěstování plodin uprostřed města eliminuje čas a náklady na dopravu. Přesunutím produkce ze země do výšek s několika úrovněmi lze vypěstovat více než na stejné ploše na zemi.

Kromě toho oběhové hospodářství, které se často používá při vertikálním zemědělství, minimalizuje skleníkový efekt oxidu uhličitého v atmosféře, což je jasná výhoda pro životní prostředí. A dále: nejste vystaveni riziku neúrody způsobené počasím.

Původ vertikálního zemědělství: První myšlenky o vertikálním zemědělství rozvinul Dickson Despommier, profesor environmentálního zdraví a mikrobiologie na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, spolu se svými studenty v roce 1999.

Výzva vertikálního zemědělství

V době přelidnění, změny klimatu a nedostatku zdrojů je využití vertikálního zemědělství zřejmé. Díky novým technologiím pro vnitřní skleníky lze pěstovat plodiny celoročně.

Kritici však poukazují na to, že umělé osvětlení a další technologie vytvářejí dodatečné náklady, které ruší pozitivní vliv blízkosti výroby a spotřeby.

Aby veškerá technika neznamenala, že se bude muset využívat a plýtvat o to více zdrojů a energie a že hrozí nebezpečí, že pěstování už nebude tak šetrné k životnímu prostředí, je třeba neustále optimalizovat průběh využívání.

Na této farmě pracují i ryby

Curyšský start-up Umami spoléhá na vertikální zemědělství a vyvinul vlastní produkční cyklus pro svou mikrozeleninu a bylinky, které dodává do maloobchodů, jako jsou Coop a Migros, a také do gastronomie, a zaměstnává dokonce i ryby. "Náš emisní koloběh je negativní na CO2. Produkujeme O2, ale zatím se nám ho nepodařilo zadržet," říká spoluzakladatel společnosti Dennis Weinberg.

Vlastnoručně zkonstruované dřevěné rámy jsou porostlé řasami, část místností v kancelářské budově v curyšském Altstettenu připomíná spíše džungli a je zde několik akvárií s rybami, šneky a mušlemi. To vše vytváří vlhkou atmosféru, kterou potřebují. V současné době se využívá zelená energie z města Curych a v budoucnu se počítá s přidáním solárních článků.

"Vytváříme obrovský ekosystém"

Společnost se rozhodla nepoužívat minerální hnojiva, protože ta se vyrábějí z fosilních surovin. Místo toho se pěstování rostlin kombinuje s chovem různých vodních živočichů, jako jsou ryby, krevety nebo šneci.

"Tímto způsobem vytváříme obrovský ekosystém. Nejen s jednou rostlinou, ale s 200 různými druhy a až se stovkou živočišných druhů. To zajišťuje lepší složení vody, chutnější bylinky a delší trvanlivost," říká Weinberg.

Objednejte si předplatné Esquire

Časopis Esquire
Předplatné

Doporučujeme

#man at his best