Vejce jsou švýcarským armádním nožem výživy. Tyhle drobné produkty jsou zdrojem bílkovin, sytí, jsou pojivem a velikonoční dekorací. Zvenku nenápadné, uvnitř docela chutné. Ale ne bez problémů. Stačí pár kliknutí na YouTube a najdete děsivé obrázky slepic v kurnících, které nikdy nespatřily denní světlo, ale mají snášet jedno vejce za druhým. A pak je tu ještě otázka samčích kuřátek. Není tedy divu, že ne každý chce mít v jídelníčku vejce. Kromě dobrých životních podmínek zvířat a etických aspektů hraje významnou roli také touha po stravě šetrné ke klimatu a rostlinné stravě. Stejně jako je vejce samo o sobě všestranným pomocníkem v kuchyni, existuje dnes i řada alternativ vajec, z nichž lze podle potřeby vařit a péct nebo které se chutí a konzistencí blíží míchaným vajíčkům.
Nejlepší alternativy vajec na vaření, pečení nebo míchaná vajíčka na brunch
Nejdříve se přestalo používat kravské mléko. Neexistuje snad žádný ořech nebo obilovina, které by se nepoužívaly k výrobě alternativy mléka, a dnes je z toho miliardový byznys. Na syntetickém mléku se již pracuje. Stačí se podívat na regály supermarketů a zjistíte, že na vlnu vajec bez vajec naskočilo neméně výrobních společností. Můžete najít různé rostlinné alternativy vajec. Některé z nich jsou ve formě prášku k míchání, jiné jsou připravené k jídlu v chladicí skříni. Nechybí kreativní slovní výtvory jako "VegEgg" nebo "Vegan Eia". Alternativy jsou dnes tak dobré, že se k náhražkám vajec obracejí nejen vegani a vegetariáni.
Kritika alternativních vajec
Je však třeba mít na paměti jednu věc: alternativy se ani zdaleka nepřibližují nutriční hodnotě slepičího vejce. "Náhražky vajec" mají poměrně nízký obsah živin. Veganské vejce proto nemůže být součástí vědomé stravy. Ale protože se v receptech stejně používá jen několik gramů, téměř na tom nezáleží. Další bod kritiky nalezla organizace Verbraucherzentrale NRW. Nedávno testovali 18 vaječných náhražek. Bohužel není hned zřejmé, z jaké hlavní složky je příslušná veganská vaječná náhražka vyrobena. Proto se vyplatí podívat se na složení. Ať už jsou důvody, proč sáhnout po vajíčku z pytlíku, jakékoliv, jedno je jisté: kupující se zajímají také o udržitelnost. Právě v tomto směru mnozí výrobci zaostávají, protože se často drží při zemi, pokud jde o poskytování informací o původu surovin. Na obalech inzerují "Dobré jídlo, lepší svět", "Kdo má rád přírodu" nebo "Obaly z odpovědných zdrojů". To dává dobrý pocit, ale není to skutečná informace.
Cizrna, tofu a fazole místo míchaných vajec a omelety
I když nemáte žádný kuchařský talent, jedno jídlo zvládne připravit každý: míchaná vajíčka. Na pánev dejte trochu másla, přidejte rozšlehaná vejce a trochu soli. To je vše. Bez lahodných míchaných vajíček nebo omelety si lze brunch jen těžko představit. Existuje také veganská verze s náhražkami vajec, které jsou obvykle nabízeny ve formě prášku. Přidejte trochu vody a vložte ji do pánve. Výsledek je velmi podobný originálu. S tekutým vejcem je to ještě snazší. Zeleninové alternativy jsou založeny na cizrnové mouce nebo fazolích.
Jablečné pyré, aquafaba nebo náhrada vajec při pečení
Vejce mají v pečivu obvykle funkci držet koláč pohromadě. Chuť se nemění, takže existuje spousta způsobů, jak nahradit slepičí vejce. Alternativou jsou směsi, které lze zakoupit hotové v supermarketu. Prášek se obvykle smíchá s trochou vody a přidá se do těsta. Prášek jako náhražka vajec se často skládá ze směsi škrobu, prášku do pečiva nebo hrachového proteinu.
Pokud chcete kromě konzistence a stability přidat i nějakou chuť nebo živiny, můžete použít jiné alternativy, které jistě máte ve své kuchyňské skříňce. V závislosti na receptu lze při pečení použít následující přírodní alternativy:
Jablečné pyré
Mleté nebo drcené lněné semínko
Aquafaba (voda z plechovky nebo sklenice s cizrnou)
Škrobová mouka
Ocet
Rajský protlak
Sójová nebo cizrnová mouka
Ovesné vločky
Hedvábné tofu
Zralé banány
Na rozdíl od náhražek v prášku se tyto potraviny často prodávají v méně či více udržitelných obalech nebo dokonce zcela bez obalu.