Jistý obchodní řetězec nedávno oznámil, že uvádí na trh novou skleněnou zálohovanou láhev s bio plnotučným mlékem ve vratné skleněné nádobě. Tímto udržitelným řešením obalů chce maloobchodní řetězec zamezit vzniku odpadu a učinit krok směrem k oběhovému hospodářství. Ale jak udržitelná je skleněná láhev? Koneckonců je těžký a při přepravě způsobuje velké množství emisí. Podíváme se blíže na šetrnost různých typů obalů k životnímu prostředí.
Nápoje ve skleněné lahvi
Opakovaně použitelné skleněné láhve lze naplnit až 50krát, což je velmi šetrné k životnímu prostředí. V porovnání s jednorázovými plastovými obaly způsobují jen polovinu emisí CO2, které ohrožují klima. Ale: samotné sklo je těžké a při přepravě způsobuje více emisí.
Čím dále musí být láhev přepravována mezi plnicími a prodejními místy, tím horší je její ekologická bilance. "Například u mléka je málo plnicích míst - z ekologického hlediska je balení do nápojových kartonů udržitelnější," píše Co2online. Platí pravidlo, že čím je nápoj regionálnější, tím lepší je jeho ekologická bilance ve vratné skleněné lahvi.
Takeaway jídlo v kartonu a papíru

A co vaše krabice na jídlo z rozvozu z kartonu? Papír se vyrábí z obnovitelných zdrojů a recykluje se častěji než plast, proto je vhodnou volbou pro balení potravin.
Kartonové obaly často využívají recyklovaný papír a papír i karton jsou lehké. Nicméně na jednu tunu papíru a kartonu připadá přibližně 676 kilogramů CO2, což také není málo. Tip: Využívejte doručovací služby s opakovaně použitelnými nádobami.
Mléko a ovocné šťávy v nápojovém kartonu

Nápojové kartony jsou také velmi lehké a skládají se z obnovitelných surovin. Proto je lze snadno recyklovat a řadí se tak mezi ekologicky prospěšné obaly. Kartony bohužel obsahují stále více plastu - je to především kvůli plastovým rozlévacím vložkám, které také vedou k vyšší hmotnosti.
Nápoje v plechovkách (hliníkových)
Nápojové plechovky lze zcela recyklovat. Proto se v nich stále častěji objevují nápoje, které nejsou pro plechovky typické, jako například víno. Další argument pro: plechovky jsou mnohem lehčí a mají tenčí stěny než těžké láhve od vína, takže jsou šetrnější k životnímu prostředí.

K výrobě cínu a hliníku je však zapotřebí velké množství energie, a protože plechovky lze použít pouze jednou, vzniká při výrobě a recyklaci velké množství CO2. Tím se plechovka ocitá na konci žebříčku ekologických výrobků spolu se skleněnou lahví na jedno použití.
Chipsy a spol. v plastových obalech
Některé plastové obaly se skládají pouze z jednoho materiálu, a jsou proto velmi lehké - to je výhodné pro dlouhé přepravní trasy a snižuje to množství odpadu. Kromě toho se v minulosti stále více rozšiřoval systém recyklace plastových obalů.

Další výhodou je, že při spalování odpadu se získává velké množství energie. Výroba je však značně energeticky náročná a suroviny jsou k dispozici pouze v omezeném množství.
Závěr: Srovnání obalů na potraviny
Nejšetrnější k životnímu prostředí je opakovaně použitelný z regionu. Naopak nejhorší vliv na klimatickou bilanci mají jednorázové skleněné lahve a nápojové plechovky, protože jejich hmotnost a vysoké emise energie při výrobě vedou ke špatné bilanci CO2.