Home  /  Bulletin  /  Se skořicí můžete jít do toho

Se skořicí můžete jít do toho

Kdyby byly Vánoce kořením, byla by to skořice. To nám hraje do karet. Koneckonců, koření má pozitivní vliv na naše tělo.
10.12.2022
Text: Alex Mayer
Foto: Pexels

Skořice je teď všude. Jen si vzpomeňte na všechny ty skořicové hvězdičky, perníčky a stánky se svařeným vínem - nemluvě o nesčetných speciálních skořicových edicích, které potravinářský průmysl v tomto ročním období umisťuje na pulty supermarketů. Skořicový jogurt, skořicová čokoláda a skořicové latte macchiato tvoří jen zlomek celé skořicové řady. Z toho můžeme mít radost. Koneckonců, koření má pozitivní vliv na naše tělo.

Cejlonská skořice versus skořice Cassia

Dělit ji na dobrou a špatnou by bylo přehnané, ale faktem je, že cejlonská skořice je zdravější než skořice Cassia. Důvodem je rostlinná látka kumarin, která je ve větším množství pro naše tělo škodlivá. Cejlonská skořice obsahuje výrazně méně kumarinu než skořice Cassina. Jak rozeznáte jednotlivé odrůdy? Bohužel těžko, v mnoha zemích jsou jasně označeny na obalu, a proto se před nákupem můžete jednoduše podívat na popis, na tak v Česke republice. Alespoň prozatím. U mleté skořice druh ve většině případů sami nepoznáme. Jednou z variant, jak se nenechat napálit, je zakoupit přímo celé tyčinky skořice, u kterých lze druh dobře rozeznat, a ty si pak doma namlít.

Skořice snižuje hladinu cukru v krvi

Skořice obsahuje sekundární rostlinnou látku methylhydroxy-chalkonový polymer (MHCP). Podle různých studií tato rostlinná látka snižuje hladinu cukru v krvi. MHCP je podobný inzulínu. To pomáhá buňkám v orgánech a svalech vstřebávat glukózu (tj. cukr) v krvi.

Skořice podporuje spalování tuků

Při nízké hladině cukru v krvi vylučuje slinivka břišní méně inzulinu. To zvyšuje spalování tuků. Kromě toho skořice zvyšuje tělesnou teplotu, což také pomáhá spalovat tuky.

Skořice urychluje pocit nasycení

Chvalozpěv pokračuje: Skořice obsahuje vlákninu, která dodává tělu dlouhotrvající pocit sytosti. Vláknina váže vodu, a tím zvětšuje objem jídla.

Skořice stimuluje trávení

Vláknina toho však dokáže ještě více! Ve střevech také vážou vodu a způsobují bobtnání dužiny. Tím se vyvíjí tlak na střevní stěny, a zbytky potravy se tak dostávají rychleji.

Jak poznat tu pravou skořici

Skořice Cassia je tmavší, tyčinky jsou duté a tvrdé a má ostrou až štiplavou chuť. Cassia skořice roste v Číně, Vietnamu či Indii.

Naopak cejlonská skořice je světlejší, tyčinky mají více vrstev, jsou křehčí, na průsvitu připomínají sbalený doutník, nikoli dutou rourku. Roste na Srí Lance (ostrov Ceylon).

Objednejte si předplatné Esquire

Časopis Esquire
Předplatné

Doporučujeme

#man at his best