Home  /  Bulletin  /  Tento typ těstovin vás zasytí nejvíce

Tento typ těstovin vás zasytí nejvíce

Máte doma pouze klasické těstoviny z pšenice, nebo střídáte jejich druhy? Vysvětlíme vám rozdíly mezi vaječnými těstovinami, celozrnnými těstovinami a těstovinami z čočky nebo špaldy.
05.02.2023
Text: Alex Mayer
Foto: Getty Images

Bohatý výběr druhů těstovin uspokojí každou chuť a někteří kuchaři dokonce dbají na to, jaký tvar těstovin se hodí k jaké omáčce. Které těstoviny ale skutečně obsahují nejvíce vlákniny? Existuje nějaká zvlášť nízkokalorická odrůda? A co trend těstovin z luštěnin? Shrnuli jsme rozdíly.

Těstoviny z pšeničné krupice (a vajec)

Klasické těstoviny se vyrábějí ze semoliny z pšenice nebo z hladké bílé mouky, někdy s přídavkem vajec (vaječné těstoviny). Těstoviny obsahují komplexní sacharidy, které se v těle musí rozložit na jednotlivé části. To znamená, že se pomalu tráví a pomalu uvolňují energii, takže se cítíte plní. Sportovci proto rádi jedí těstoviny.

Rozdíl mezi moukou a krupicí spočívá v tom, že mouka je jemněji mletá. Mletá pšeničná mouka typu 405 a pšeničná krupice, která se nejčastěji používá k výrobě těstovin, obsahují jen velmi málo minerálních látek - ty se nacházejí spíše ve slupce zrna, která je pak již odstraněna.

Číslo typu na obalu mouky udává, kolik složek slupky obsahuje. Čím vyšší číslo, tím tmavší, hrubší a zdravější mouka.

Celozrnné těstoviny

Těstoviny Integrale, tj. těstoviny vyrobené z celých zrn, poznáte podle barvy: jsou mnohem tmavší než běžné těstoviny. Rozdíl poznáte i na chuti: těstoviny jsou výraznější. Zejména pokud se používá žitné obilí.

Celozrnné těstoviny obsahují více vlákniny, minerálů a mikroživin než jejich světlé příbuzné. Je to proto, že kromě vnitřního zrna se při výrobě používá také vnější vrstva, včetně klíčku. Těstoviny obsahují také zdravé tuky a vitamíny. Sice nejsou celozrnné těstoviny méně kalorické (mají přibližně stejně nebo o něco více kalorií), ale zasytí vás na delší dobu.

Různé tvary těstovin

Nerozumíte těstovinám v jídelním lístku? Koncovka názvu těstovin napovídá něco o jejich vzhledu. Vysvětlíme vám to v galerii:

Těstoviny ze špaldy a čočky

Stále oblíbenější jsou špaldové těstoviny (Pasta Farro) a těstoviny z čočky (Pasta Lenticchie), hrachu, fazolí nebo sóji. Špalda obsahuje sacharidy s krátkým řetězcem jako těstoviny z bílé mouky, ale dodá vám více vitaminů.

Těstoviny z luštěnin mají vyšší obsah bílkovin než klasické obilné těstoviny. V závislosti na odrůdě mají také více vlákniny a minerálních látek a neobsahují lepek, protože nejsou vyrobeny z pšenice. Dobrá alternativa pro lidi s intolerancí lepku.

Protože obsahují mnohem méně sacharidů, jsou luštěninové těstoviny považovány za nízkosacharidovou variantu těstovin. Díky vysokému obsahu vlákniny je stále nesmírně sytá, ale také chutná úplně jinak než pšeničná nebo celozrnná, na kterou jste zvyklí. Nejlepší je vyzkoušet si těstovinový kosmos na vlastní kůži.

EsquireMAN

Objednejte si předplatné Esquire

Časopis Esquire
Předplatné

Doporučujeme

#man at his best