Kategorie: Sport
Jan Hirt @janekecz
Cyklista
Zaznamenal obdivuhodný vzestup, po třicítce pronikl mezi hvězdy. Přesto zůstává nohama na zemi, dobře ví, že ho ještě čeká hodně dřiny.
Máte za sebou nejlepší sezonu v kariéře. Dochází vám, že jste nejlepší český cyklista?
Momentálně asi jsem, letošní rok se mi hodně povedl. Ale jinak samozřejmě mám ještě co dotahovat.
Kterého úspěchu si víc ceníte?
Vítězství v etapě na Giru. To je pro mě víc než celkové šesté místo.
Čím to, že jste výkonnostě vyletěl až po třicítce?
Jiní cyklisté v tomto věku už začínají spíš zpomalovat. Dřív jsem hodně stresoval, teď jsem se uvolnil. Změnil nastavení v hlavě. A měl jsem dobrou přípravu, strávil jsem měsíce ve výšce v Kolumbii.
Začalo se vám dařit a vzápětí jste změnil tým, to je trochu zvláštní.
U nás v týmu (Intermarché-Wanty-Gobert - pozn. redakce) dlouho s novou smlouvu čekali. Říkal jsem jim, že mám hodně nabídek, že si musejí pospíšit... Nereagovali, takže jsem se rozhodl. Od Quick-Stepu hodně čekám. Každý, kdo tam přijde, jde hodně nahoru.
Jak moc se musíte kvůli cyklistice omezovat? Máte čas na normální život? Jak vypadá váš běžný den?
Mám to rozdělené na období. Když se musím připravovat na závody, je to jiné. Tři měsíce před vrcholem sezony se držím hodně zkrátka, dávám životosprávě všechno. Správně jíst, hodně spát, nikde nelítat. Po akci můžu polevit - zajdu si na koleno a dám si pivo.
Takže tři měsíce před Girem si nemůžete dát pivo?
Jedno pivo ano, ale ne každý den. A mně to nechybí. Stejně jako mi nevadí jíst jen lehká jídla a držet si váhu.
Co jíte na závodech?
Každý tým má kuchaře a menu dělá on. Takže tučná jídla ani nemáme v nabídce. Ale nabírat si můžeme, kolik chceme. Ale slyšel jsem, že třeba v Jumbu (tým Grand Tour) jim i nosí přesné porce na váhu. S tím se já naštěstí ještě nesetkal.
Jaká je tedy skladba jídla, které vám kuchař připraví na závodech?
Vařená zelenina, saláty, ryba, kuře, rizoto, těstoviny, ovoce... Občas i nějak steak, prorostlé maso ne. Z uzenin snad jen prosciutto. Ve dnu volna dostaneme i pizzu nebo burger, jako zpestření. Snažím se jednat instinktivně
Jaký je muž 21. století?
Už není tak manuálně zručný. Dokáže toho ale víc zařídit.
V co nejvíc věříte?
V sám sebe, ve své schopnosti.
Co pro vás znamená úspěch?
Štěstí, spokojenost.
Co dodává člověku životní sílu?
Lidi kolem, rodina a přátelé.
Čím je pro muže důležitá žena?
Je to opora, druhá polovina chlapa. Těší se na ni a ví, že mu je s ní dobře.
Je někdo, ke komu vzhlížíte?
Do života mě inspirují rodiče. Jen cítím, že neuměli riskovat a vystoupit z davu. Což jsem snad nezdědil, aby se dostal tam, kde jsem, musel jsem být trochu průbojný.
Jaká je poslední rada, kterou jste někomu dal?
Radil jsem kamarádovi, který má problémy s přítelkyní.
Jakou první věc ráno uděláte?
Jdu na záchod. Většinou mě to vzbudí.
Posloucháte víc rozum, nebo instinkt?
Rozum, jsem hodně přemýšlivý. Až si někdy říkám, že to je chyba. Proto se snažím jednat instinktivně, ale moc mi to nejde.
Při čem nacházíte vnitřní klid?
Na procházce se psem, ideálně v horách na skialpech. Baví mě pozorovat, jak si to užívá.