Home  /  Lifestyle  /  27 nejlepších značek ginu, které můžete právě teď ochutnat
27 nejlepších značek ginu

27 nejlepších značek ginu, které můžete právě teď ochutnat

Vynikající druhy se dnes vyrábí všude, od USA přes Mexiko až po jihovýchodní Asii.
28.06.2022
Text: Alex Mayer
Foto: Getty images

Nenechte se mýlit, gin je stále velmi oblíbený a palírny po celém světě vyrábějí různé varianty této staleté lihoviny, které vystihují charakter jednotlivých lokalit, z nichž pocházejí.

Stará garda ve Velké Británii stále destiluje gin ve stylu London dry. Hlavními pravidly tohoto označení je, že dominantní chutí musí být jalovec (stejně jako u všech ginů) a rostlinné látky musí gin ochutit během destilace, bez dodatečného přidávání aromat a barviv. London dry gin se ve skutečnosti nemusí vyrábět přímo v Londýně. Značky jako Beefeater a Tanqueray jsou klasikou, ale sortiment ginu se za posledních 20 let nesmírně rozšířil, protože nové palírny neustále experimentují s recepturou.

Gin je dnes rozhodně globální destilát, který se vyrábí všude od USA přes Mexiko až po jihovýchodní Asii, a dokonce i ve Velké Británii se objevily nové palírny ginu. Nejlepší na tom je, že každá pálenka se snaží zachytit určitou esenci své geografické oblasti, často s využitím místních rostlinných zdrojů k ochucení toho, co by jinak bylo v podstatě vodkou. Vzhledem k velkému množství lahví, z nichž si můžete vybírat, jsme vybrali některé z nejlepších ginů, které můžete právě teď ochutnat, od tradičního London dry až po zcela nové inovace.

Tanqueray

Tanqueray je jedním z nejprodávanějších ginů na světě a vynikajícím (a cenově dostupným) příkladem kategorie London dry. Vlajková loď kombinuje jasnou chuť jalovce a citrusů ve stejném poměru, což z ní činí láhev vhodnou pro přípravu koktejlů. K dispozici je také Rangpur, který zdůrazňuje chuť stejnojmenné indické limetky, a No. TEN, který byl navržen jako modernější gin s výraznými tóny bílého grapefruitu, limetky a pomeranče.

Beefeater

Beefeater je další klasický londýnský suchý gin, jehož receptura s jalovcem a citrusy pochází z 60. let 19. století, kdy James Burrough začal v Londýně destilovat gin. Rostlinné ingredience se před destilací namáčejí 24 hodin v neutrálním obilném lihu. Kromě klasického Beefeateru je k dispozici také Beefeater 24, vyráběný s dalšími rostlinnými přísadami, jako je japonský sencha a čínský zelený čaj; Burrough's Reserve Edition 2, odpočívající v červených a bílých sudech po Bordeaux, aby získal barvu a chuť; a Beefeater Pink s příchutí jahod.

Plymouth

Plymouth Gin se vyrábí v historickém lihovaru Black Friars Distillery již od konce 18. století. Rostlinná směs obsahuje jalovec, citronovou kůru a kořen anděliky a výsledkem je jednoduchá, ale chuťově výrazná pálenka, která se hodí téměř do všech koktejlů, na které si vzpomenete. Pokud hledáte něco, co má trochu větší sílu, vyzkoušejte verzi Navy Strength s 57 procenty alkoholu, což mu umožňuje více vyniknout při míchání s dalšími ingrediencemi.

Bombay

Sapphire Bombay Sapphire najdete téměř všude, ale to není výtka vůči jeho kvalitě. Lihovar do alkoholu "vpařuje" rostlinné látky, jako je jalovec, lékořice a mandle. K dispozici jsou ještě dva další druhy: Bombay Sapphire East, vyrobený z asijských rostlinných přísad, a Bombay Dry Gin, vyrobený z pouhých osmi bylinných přísad.

Gordon’s

Gordon's byl údajně Hemingwayův oblíbený gin a byl základní ingrediencí koktejlu Vesper Jamese Bonda ve filmu Casino Royale (a ano, chutná dobře protřepaný, ne míchaný, navzdory tomu, co tvrdí fanoušci martini). Gordon's je jednoduchý a levný gin, ať už ho pijete z plastové lahvičky nebo z rafinovanější 750ml skleněné láhve. Ucítíte v něm tóny jalovce s trochou zahradních bylinek a černého pepře, které vše skvěle doplňují. Je to ideální gin na martini pro každou příležitost.

Hendrick’s Neptunia

Hendrick's je od svého uvedení na trh v roce 1999 jedním z největších úspěchů v hnutí nové školy ginu. Tento skotský gin je jedinečný tím, že jako hlavní rostlinné ingredience používá okurku a růži, a hlavní destilér Lesley Gracie neustále přichází s novými variantami, které rozšiřují jeho portfolio. Nejnovějším je Neptunia, gin inspirovaný pobřežím, které se nachází nedaleko Gin Palace, kde se Hendrick's destiluje. Přesný obsah rostlinných látek Gracie neprozradil, ale říká, že celkově jde o "moře v láhvi ginu" s pobřežními bylinami, oceánskými rostlinami a citrusovým závěrem. Společnost Hendrick's při výrobě tohoto ginu spolupracovala s organizací Project Seagrass a vytvořila sběratelskou sadu Magic-of-the-Sea, jejíž výtěžek jde přímo na konto této organizace zaměřené na ochranu mořských pobřeží.

Scapegrace Black

Tento novozélandský gin byl v Americe uveden na trh na podzim roku 2021 a je výjimečný jak vzhledem, tak chutí. Gin je přirozeně černý díky přesné kombinaci rostlinných látek použitých při destilaci. Kromě základního použití jalovcových bobulí se ve specifických časech a teplotách přidávají sladké brambory, bobule aronie, ananas, šafrán a květ motýlího hrachu, které vytvářejí černou barvu a jedinečný chuťový profil tekutiny. Po smíchání s tonikem nebo seltzerem začne gin měnit barvu a z tmavě černé přechází do světlejší levandulové. To vše může znít jako trik, ale už jen kvůli chuti stojí za to tento destilát vyzkoušet.

Ginarte

Itálie je známější pro svá vína, než pro gin, ale Ginarte je lihovina, která se tam poslední dobou těší stále větší oblibě. Tento toskánský gin se vyrábí ve dvou krocích: nejprve se místní jalovcové bobule zalijí do pšeničného lihu a destilují se v alembickém destilačním přístroji. Další rostlinné látky se infuzují a destilují odděleně ve dvou cyklech, včetně kalamíny, světlice barvířské, divokého celeru, borovicového jehličí a černého bezu. Tyto tři destiláty se pak smíchají a nechají se před stáčením do lahví odležet, což je pečlivý proces, jehož výsledkem je lehký, ale komplexní gin. Slovo "arte" v názvu je v popředí zájmu u nejnovější lahve, která vznikla ve spolupráci s Frida Kahlo Corporation a je ozdobena etiketou oslavující slavnou tuto umělkyni a ikonu.

Fundy Gin

Tuto značku založili v roce 2015 dva profesionální potápěči z Nového Skotska. Právě tam se nachází palírna Still Fired Distillery nedaleko zálivu Fundy, po němž je destilát pojmenován. Gin se vyrábí z dvojitě destilovaného kukuřičného lihového základu, který se zredukuje a následně redestiluje s osmi rostlinnými látkami, včetně jalovce a dulse, což je druh mořské řasy. Námořní téma pokračuje ekologickým záměrem - jeden dolar z každého prodeje jde ve prospěch projektu Whale Sanctuary Project, který má za cíl vytvořit útočiště pro velryby, jež byly kdysi chovány v zajetí.

Stadaconé Noir

Jedná se o další nový kanadský gin, tentokrát z palírny v Quebecu s názvem Stadaconé, který pravděpodobně udělá dojem na milovníky ginu ve Státech, kde bude dostupný v letošním roce. Tato lihovina se snaží propojit Asii se Severní Amerikou pomocí voňavé a netradiční směsi rostlin, včetně kafrové limetky, tasmánských bobulí, koriandru a levandule. Samozřejmě nechybí ani jalovec, takže se jedná o lehce kořeněnou, lehce citrusovou variantu pro martini nebo jakýkoli jiný koktejl.

TUCK Gin

Gin TUCK byl vytvořen v Connecticutu, který obvykle není prvním státem, který vás napadne, když se řekne gin (nebo upřímně řečeno jakýkoli jiný destilát). Základní charakteristikou je gin, který směřuje k ovocnějším chutím a hodí se možná spíše na gin s tonikem než na martini. Je naplněn chutí směsi grapefruitové kůry, jasmínu a dvou druhů jalovce a dalších rostlinných látek. V kategorii ginů zrajících v sudech je někdy těžké vymyslet, co s nimi, ale verze TUCK je docela dobrá, protože byla dokončena v sudech po červeném víně z francouzského dubu. Vyzkoušejte ho v Negroni nebo ho popíjejte samostatně.

Sông Cái Việt Nam Dry Gin

Tento vietnamský gin využívá rostlinné ingredience pocházející z džunglí severní vysočiny od farmářských a sběračských rodin, včetně zelené kurkumy, pepře, černého kardamomu a pomela. Jedinou dováženou botanickou látkou je ve skutečnosti jalovec, který tento suchý gin uzemňuje, ale chuť se odtud rozšiřuje. Sông Cái se docela dobře hodí do různých koktejlů, od gimletu s citrusovým nádechem až po suché martini. A palírna se snaží znovu investovat do místní komunity prostřednictvím iniciativ, jako jsou programy zalesňování, ochrana původních botanických odrůd a zajištění spravedlivých mezd pro zemědělce.

Gracias a Dios Agave Gin 32 Botanics

Pokračujeme v naší cestě za ginem vyráběným v částech světa, které nejsou s touto kategorií obvykle ztotožňovány, a tento gin pochází z mexické Oaxacy. Je vyroben z agáve, rostliny, která se nejčastěji používá pro výrobu tequily a mezcalu, a je obohacen o 32 rostlinných ingrediencí, které mají představovat 32 mexických států. Vedle citrusů, citronové trávy, rozmarýnu, zázvoru a eukalyptu je přítomen jalovec. Milovníci ginu by měli tuto láhev vyzkoušet, je jiná než většina, kterou jste dosud ochutnali.

Minke Gin

Irský gin je kategorie, která se v posledním desetiletí skutečně prosadila, a mnoho palíren whisky na ostrově vyrábí své vlastní jedinečné verze této čiré lihoviny. Clonakilty Distillery má svůj Minke Gin, který je údajně inspirován velrybami, jež se potulují ve vodách u pobřeží, kde se sbírají rostlinné látky, včetně místního samfíru skalního. Základní destilát se destiluje ze syrovátky, která ginu dodává trochu větší strukturu než průměrný neutrální obilný destilát, a květinová chuť vyvolává představu svěží zelené irské krajiny.

Sipsmith Lihovar

Sipsmith se proslavil tím, že byl po svém otevření v roce 2009 první měděnou palírnou v Londýně po téměř dvou stoletích. Dalším jejím nárokem na slávu je, že je to velmi dobrá moderní verze London dry ginu, ochucená mimo jiné jalovcem, kořenem orrisu, kůrou kasie a mletými mandlemi. K dispozici je několik verzí, včetně jalovcového ginu s vyšším obsahem alkoholu VJOP (Very Junipery Over Proof) a nejnovější verze Lemon Drizzle, která má téměř limoncellový charakter.

Nolet's

Nolet's pochází z Holandska, pravlasti ginu, kde byl poprvé destilován jeho předchůdce genever. Lihovar vyrábí lihoviny od 90. let 19. století, z nichž nejvýznamnější (a nejvýnosnější) je vodka Ketel One. Před několika lety byl na trh uveden gin Nolet's Silver, který upouští od tradičního jalovcového chuti a používá jedinečné sladké a ovocné tóny díky použití malin, broskví a turecké růže jako významných rostlinných látek. Dražší Nolet's Reserve je ochucen šafránem a verbenou a je určen spíše k popíjení než jako součást koktejlů.

Fords

Fords existuje od roku 2012, kdy bývalý ambasador značky Plymouth Simon Ford založil značku lihovin The 86 Co., která se při tvorbě své řady zaměřila na spolupráci s barmany. Mistr destilatér Charles Maxwell vyrábí gin v Londýně a před destilací louhuje rostlinné látky (jalovec, koriandr, grapefruit, jasmín atd.) po dobu 15 hodin. Nejnovějším vydáním je druhá várka Officers' Reserve, extrémně silného destilátu, který zrál v sudech po sherry Amontillado jako návrat do dob ginu v britském královském námořnictvu. Přichází dva roky po první várce a podle značky bude pravděpodobně poslední.

Botanist

The Botanist Islay Dry Gin se vyrábí v palírně Bruichladdich na ostrově Islay ve Skotsku, který je známý spíše výrobou single malt whiskey, než čirých lihovin. V tomto ginu se používá 22 různých rostlinných ingrediencí sbíraných na ostrově Islay, včetně vřesu, mateřídoušky, lučního květu a jalovce. Výsledkem je příjemná rovnováha mezi květinovým a suchým borovicovým nádechem, díky čemuž se tento gin hodí do jednoduchého martini nebo do něčeho složitějšího s ovocnými prvky.

Roku Gin

Japonský nápojový gigant Suntory, známý svými vyhledávanými single malt whisky Yamazaki a Hakushu, uvedl před několika lety na americký trh svůj první gin. Roku znamená "šest", což odkazuje na šest japonských rostlinných látek, které se zde používají jako přísady (spolu s dalšími tradičními rostlinnými látkami): květ sakury, list sakury, čaj sencha, čaj gykuro, pepř sansho a slupka yuzu. Výsledkem je květinová a citrusová pálenka s náznakem koření.

Monkey 47 Distiller's Cut 2021

Monkey 47 je zajímavý gin, který se vyrábí v palírně v německém Schwarzwaldu ze směsi 47 rostlinných látek. Každý rok však lihovar vydává také svůj Distillers Cut, což je obměna základního druhu, a nejnovější z roku 2021 stojí za to vyzkoušet. V pořadí 48. ingrediencí tohoto vydání je monarda šarlatová, krásný červený květ. Výsledný destilát je voňavý, květinový a má jen náznak koření, což z něj dělá zajímavý (i když drahý) gin.

Junipero

Pokud chcete jít po stopách výroby ginu v Americe, nehledejte nic jiného než Junipero. Destiluje ho společnost Hotaling & Co. (dříve Anchor Distilling) v San Franciscu a vzhledem k tomu, že vznikl už v roce 1996, je na scéně opravdu první. Chuť je jasná a svěží, v čele s jalovcem a dalšími rostlinnými látkami, po nichž následuje výbuch citrusů. V létě letošního roku došlo k úpravě designu láhve, jejíž vzhled je podle značky inspirován " uměleckými díly ve veřejném prostoru". Tekutina uvnitř však zůstává stejná.

Bluecoat

Bluecoat se destiluje ve Filadelfii a je opravdu skvělým příkladem neoficiální kategorie amerických suchých ginů. Vyrábí se z certifikovaných rostlinných ingrediencí z ekologického zemědělství, včetně koriandru a směsi citrusů, které doplňují dominantní tóny jalovce. K dostání je také verze zrající v sudech, která zraje nejméně 12 měsíců v dubovém dřevě, a gin ochucený bezovým květem. Pro klasické martini nebo jiný ginový koktejl však zůstaňte u originálu.

Barr Hill

Tento gin od vermontské společnosti Caledonia Spirits je jedinečný tím, že jedinou rostlinnou látkou, která se do destilátu přidává, je jalovec. Kromě toho jsou všechny příchutě odvozeny ze surového severského medu, který je jakoby napěchován botanickými a květinovými příchutěmi pocházejícími z interakce včel s květinami. Pokud hledáte něco, co byste mohli zkusit přidat do koktejlu, jako je Old Fashioned, vyzkoušejte Old Tom, který zraje v sudech z nového amerického dubu a je obohacen o dávku medu.

St. George Spirits

Tento lihovar v oblasti Bay Area vyrábí nejrůznější druhy lihovin včetně vynikajících whisky. Největším úspěchem je však tato trojice ginů, které jsou chuťově výrazné a odkazují na původ v Severní Kalifornii. Jeden z nich se jmenuje Terroir Gin a je namočený v rostlinných ingrediencích, jako je jedle douglaska, kalifornský vavřín a pobřežní šalvěj. V nabídce je také Botanivore Gin s 19 různými botanickými přísadami, které mají evokovat rozkvetlou louku, a Dry Rye, který se vyrábí ze žitného zrna destilovaného v kotli a je ochucený pouze šesti ingrediencemi. Poslední jmenovaným gin chutná jako whisky, ale koření a pepř z něj dělá poctivý suchý gin.

Greenhook Ginsmiths

V Brooklynu se v současnosti vyrábí spousta skvělého alkoholu, včetně tohoto ginu, který se destiluje ve čtvrti Greenpoint. Na trhu je už téměř deset let, což ho staví do čela městského lihovarnického obrození v New Yorku. Pálenka se destiluje ve vakuu v měděném kotli a je obohacena o rostlinné přísady, jako je černý bez, skořice, citron a samozřejmě jalovec. V nabídce je také gin Old Tom, zrající dva roky v sudech po bourbonu a dokončený v sudech po sherry Oloroso, a ginový likér Beach Plum. Lihovar také nedávno uvedl na trh gin s tonikem v plechovce, který vyrábí z vlastního toniku.

Conniption Gin

V Severní Karolíně vyrábí Durham Distillery již několik let trojici ginů. Vlajkovou lodí je americký suchý gin, který se vyrábí napařováním rostlinných látek, jako je indický koriandr, kořen anděliky a kardamom, které se kombinují s vakuově destilovanými okurkami, citrusy a květy zimolezu. Navy Strength zvyšuje obsah alkoholu na solidních 114, čímž se vyrovná některým sudovým whisky. A nejnověji přichází Barrel Aged Gin Series No. 1 2020 Release, který zraje deset měsíců v sudech po bourbonu American Prairie z lihovaru High West v Utahu. Poslední jmenovaný zkuste čistý.

Vim & Petal

Společnost Middle West Spirits vyrábí jeden z nejlepších alkoholů ve státě Ohio, včetně tohoto amerického suchého ginu. Vim & Petal ve své receptuře kombinuje 18 rostlinných ingrediencí, včetně sečuánského pepře, indonéské skořice a černého bezu, což tomuto ginu dodává svěžest a říz. Stejně jako u některých druhů whisky vyráběných v palírně je základem lihoviny červená ozimá pšenice, která mu dodává jeho jemnou chuť a přispívá k celkové kvalitě tohoto ginu.

Objednejte si předplatné Esquire

Předplatné

Doporučujeme

#man at his best