Ventilátor to pomalu vzdává, nohy se vám vaří a vy nevíte, jestli ta věc na krku je hlava, nebo rozpálený vařič? Soucítíme s vámi! Iglú v Arktidě vám v tuto chvíli nabídnout nemůžeme, ale nahromadění tepla v těle lze alespoň vyřešit chytrým výběrem potravin.
Jin je chladný, jang je naopak horký
Inspirujte se tradiční čínskou medicínou. Zařazuje potraviny do různých skupin podle jejich tepelných vlastností: studené, chladné, teplé, horké a neutrální. Kdy je pro nás které jídlo dobré, se odvozuje od principu jin a jang: "jin" znamená studenou složku, "jang" teplou složku. Podle tradiční čínské medicíny naše tělo funguje správně pouze tehdy, když jsou obě strany v rovnováze.
Chilli a zázvor
Vyhýbáte se ostrému koření, protože je vám při jídle mnohem větší horko? Neměli byste. Chilli papričky, zázvor a kajenský pepř nám pomáhají ochladit se. Ačkoli si mnoho lidí spojuje pocit pálení v ústech s pocitem horka, právě ten je zodpovědný za to, že se na kůži objevují malé krůpěje potu. A jejich odpařováním se ochlazujeme.
Meloun
Je meloun v létě základem vaší lednice? Výborně. Podle tradiční čínské medicíny je to superhrdina par excellence. Kromě toho - ale to už asi víte - obsahuje hodně vitaminu A a C, hořčíku a železa. V zásadě všechny druhy ovoce ochlazují tělo. Velkou výjimkou jsou třešně, broskve a mirabelky - podle čínské medicíny mají zahřívací účinek.
Citrusové plody
Tradiční čínská medicína věří inteligenci přírody: zelenina a ovoce, které dozrávají v létě a rostou v horkých oblastech, mají ochlazující účinek. Takovými kandidáty jsou pomeranče, citrony a grapefruity - a kokosové ořechy.
Zakysané mléčné výrobky
Zakysané mléčné výrobky působí při vysokých teplotách jako studená sprcha zevnitř. Jogurt, tvaroh, podmáslí nebo kefír ničí vnitřní teplo. Jejich bílkovinné složky jsou navíc snadno stravitelné a dodávají tělu energii, aniž by ho přetěžovaly. Není tedy divu, že například v Indii lidé rádi pijí lassi (který se skládá napůl z jogurtu a napůl z minerální vody). Pokud ho chcete vyzkoušet hned, je nejlepší ho smíchat s mangem nebo okurkou - obojí má chladivý účinek.
Rajčata
Snižují tělesnou teplotu díky vysokému obsahu vody. Obsahují také látky zlepšující náladu, jako je tyrosin, která údajně podporuje spánek. Mimochodem, rajčata mají obzvlášť chladivý účinek, pokud je připravíte za studena - například v gazpachu nebo salátu. Vynikající.
Zelený čaj
Čínané věří, že zelený čaj odvádí tzv. tepelné toxiny: Podle toho má popíjení zeleného čaje uvolnit hlavu od přílišného tepla a zvýšit tak schopnost soustředění. Nejlepší je pít čaj vychlazený a ochutit ho několika plátky citronu a máty.
Tofu
Ideální příloha ke každému letnímu jídlu, protože fytoestrogeny tofu působí proti návalům horka a pocení. Bonus pro vegany: stejně jako maso a ryby má tofu hodně bílkovin, ale na rozdíl od nich má chladivý účinek.