Home  /  Lifestyle  /  8 potravin, které vás v létě zaručeně ochladí
Summer Food Kanye West

8 potravin, které vás v létě zaručeně ochladí

Nevíte, co si počít kvůli horku? Záchrana je na dosah ruky! Stačí si lednici naplnit potravinami, které podle tradiční čínské medicíny vzpruží unavenou mysl i tělo.
21.07.2022
Text: Alex Mayer
Foto: Getty Images

Ventilátor to pomalu vzdává, nohy se vám vaří a vy nevíte, jestli ta věc na krku je hlava, nebo rozpálený vařič? Soucítíme s vámi! Iglú v Arktidě vám v tuto chvíli nabídnout nemůžeme, ale nahromadění tepla v těle lze alespoň vyřešit chytrým výběrem potravin.

Jin je chladný, jang je naopak horký

Inspirujte se tradiční čínskou medicínou. Zařazuje potraviny do různých skupin podle jejich tepelných vlastností: studené, chladné, teplé, horké a neutrální. Kdy je pro nás které jídlo dobré, se odvozuje od principu jin a jang: "jin" znamená studenou složku, "jang" teplou složku. Podle tradiční čínské medicíny naše tělo funguje správně pouze tehdy, když jsou obě strany v rovnováze.

Chilli a zázvor

Vyhýbáte se ostrému koření, protože je vám při jídle mnohem větší horko? Neměli byste. Chilli papričky, zázvor a kajenský pepř nám pomáhají ochladit se. Ačkoli si mnoho lidí spojuje pocit pálení v ústech s pocitem horka, právě ten je zodpovědný za to, že se na kůži objevují malé krůpěje potu. A jejich odpařováním se ochlazujeme.

Meloun

Je meloun v létě základem vaší lednice? Výborně. Podle tradiční čínské medicíny je to superhrdina par excellence. Kromě toho - ale to už asi víte - obsahuje hodně vitaminu A a C, hořčíku a železa. V zásadě všechny druhy ovoce ochlazují tělo. Velkou výjimkou jsou třešně, broskve a mirabelky - podle čínské medicíny mají zahřívací účinek.

Citrusové plody

Tradiční čínská medicína věří inteligenci přírody: zelenina a ovoce, které dozrávají v létě a rostou v horkých oblastech, mají ochlazující účinek. Takovými kandidáty jsou pomeranče, citrony a grapefruity - a kokosové ořechy.

Zakysané mléčné výrobky

Zakysané mléčné výrobky působí při vysokých teplotách jako studená sprcha zevnitř. Jogurt, tvaroh, podmáslí nebo kefír ničí vnitřní teplo. Jejich bílkovinné složky jsou navíc snadno stravitelné a dodávají tělu energii, aniž by ho přetěžovaly. Není tedy divu, že například v Indii lidé rádi pijí lassi (který se skládá napůl z jogurtu a napůl z minerální vody). Pokud ho chcete vyzkoušet hned, je nejlepší ho smíchat s mangem nebo okurkou - obojí má chladivý účinek.

Rajčata

Snižují tělesnou teplotu díky vysokému obsahu vody. Obsahují také látky zlepšující náladu, jako je tyrosin, která údajně podporuje spánek. Mimochodem, rajčata mají obzvlášť chladivý účinek, pokud je připravíte za studena - například v gazpachu nebo salátu. Vynikající.

Zelený čaj

Čínané věří, že zelený čaj odvádí tzv. tepelné toxiny: Podle toho má popíjení zeleného čaje uvolnit hlavu od přílišného tepla a zvýšit tak schopnost soustředění. Nejlepší je pít čaj vychlazený a ochutit ho několika plátky citronu a máty.

Tofu

Ideální příloha ke každému letnímu jídlu, protože fytoestrogeny tofu působí proti návalům horka a pocení. Bonus pro vegany: stejně jako maso a ryby má tofu hodně bílkovin, ale na rozdíl od nich má chladivý účinek.

Objednejte si předplatné Esquire

Předplatné

Doporučujeme

#man at his best