Jídlo znamená chuť, setkávání a spoustu radosti. Znamená však také CO2 - malou molekulu, která je hlavní příčinou současné změny klimatu. Naše strava je zodpovědná za značnou část emisí CO2 v České republice, ale také v zemích, ze kterých dovážíme potraviny.
Celosvětově způsobuje výroba potravin až třetinu emisí (viz níže) - proto stojí za to získat stručný přehled. Pro ekologickou a chutnou stravu.
CO2, metan a spol.
Do atmosféry se uvolňuje CO2, oxid dusný, metan nebo oxid siřičitý a další plyny. Proces uvolňování se nazývá emise.
Metan má větší vliv na klima než CO2, ale nezůstává v atmosféře tak dlouho.
Pokud se v článku používá pojem emise, myslí se tím i výše uvedené ekvivalenty CO2 - ty byly přepočítány pro účely jednotného vysvětlení.
Rýže: oblíbená příloha škodlivá pro životní prostředí

Nezáleží na tom, jestli jíte veganskou, vegetariánskou nebo jakoukoli stravu: Výběrem přílohy můžete klimatu buď prospět, nebo uškodit. Pro rýži platí to druhé: podle článku v Die Zeit způsobuje 3,1 kilogramu emisí na kilogram potraviny. Pro srovnání, brambory způsobují pouze 0,2 kg emisí.
Při pěstování rýže se celá rýžová pole zavlažují, což způsobuje zahnívání organismů v půdě a uvolňování metanu, který poškozuje klima. Jen pěstování rýže je zodpovědné za neuvěřitelných 1,3 % celosvětových emisí skleníkových plynů. Není divu, že inovativní potravinářské společnosti již hledají alternativy rýže.
Avokádo - ničitel klimatu?
Některé potraviny mají neoprávněně špatnou pověst - například avokádo. Na jedné straně má avokádo dlouhou přepravní cestu (0,6 kg CO2 na kilogram avokáda), a proto v této oblasti dosahuje horších výsledků než jiné ovoce a zelenina, jako jsou jablka nebo květák.
Ale údajně neškodné potraviny, jako jsou houby, mají na svědomí dvakrát více kilogramů emisí. A pálivé papriky mají také horší výsledky než avokádo. Při pěstování avokáda se však spotřebuje velké množství vody. Například u hovězího masa je spotřeba vody nižší.
Pro zeleninu hezky pěšky
Zelenina je dobrá pro nás i pro životní prostředí - měli bychom jí jíst více. A slovem více myslíme také množství na talíři. Po mrkvi a podobných potravinách se také dostaví pocit sytosti. Při nákupech dbejte na to, aby výrobky nebyly balené, aby za sebou neměly dlouhé dopravní trasy a nakupujte pěšky nebo na kole, abyste se vyhnuli zbytečným emisím. Samozřejmě pokud je to možné.

Věnujte pozornost ročnímu období
Rozdíl mezi mraženou a čerstvou zeleninou je z hlediska uhlíkové stopy velmi malý. A co ovoce? V létě způsobují mražené jahody o něco více emisí než čerstvé jahody. V zimě je to naopak: z mražených bobulí pochází mnohem méně emisí než z čerstvých jahod.
A co hovězí burger...
Na chov hospodářských zvířat připadají tři pětiny emisí z našich potravin. Pokud nevíte, co to znamená, vězte, že je to zhruba tolik, co všechna letadla, auta, nákladní auta a lodě na světě dohromady. Pokud jde o ekologickou stopu, záleží také na druhu masa - jsou mezi nimi rozdíly.

Nejméně emisí produkuje vepřové maso, drůbež a uzeniny. Hovězí a jehněčí maso jsou pro klima obzvláště škodlivé - přežvýkavci vypouštějí velké množství metanu. Řešení: jezte málo nebo vůbec žádné (hovězí) maso a volte chutné masové alternativy a veganské hamburgery s malou stopou. Nebo doufejte v kvalitní maso z laboratoře.
Strava, která je nejšetrnější ke klimatu
Podle vědců je veganská strava nejšetrnější ke klimatu, protože chov hospodářských zvířat je obzvláště náročný na emise. Ale i lidé, kteří veganskou stravu nejedí, mohou pro klima něco udělat: občas jíst rostlinnou stravu, jíst veganskou stravu během týdne, večer se vždy vyhnout masu a mléčným výrobkům - všechny tyto možnosti pomáhají.
Věděli jste to?
Konzervované výrobky mají téměř vždy horší uhlíkovou stopu kvůli zpracování a balení. Na druhou stranu je na přípravu potřeba méně energie.
A co sýr?
Sýr je pro klima téměř stejně škodlivý jako maso. Čím více mléka se použije na výrobu, tím je sýr krémovější a pikantnější, ale tím horší je pro klima.
Pokud se bez něj nechcete obejít, považujte sýr za něco výjimečného. Kupujte ho méně často, kupujte kvalitní sýry a dbejte na to, abyste svým výběrem podpořili místní produkci.

Pro klimaticky šetrnou stravu je také vhodné vynechat máslo na chlebu se sýrem: Kilogram másla je při devíti kilogramech velmi náročný na emise, téměř stejně jako hovězí maso. Na rozdíl od steaku jej však snad budete jíst v menším množství.