Home  /  Lifestyle  /  Klimatičtí hříšníci: Tyto potraviny nejvíce zatěžují životní prostředí

Klimatičtí hříšníci: Tyto potraviny nejvíce zatěžují životní prostředí

Které potraviny jsou obzvláště škodlivé pro životní prostředí a jaké jsou jejich nejšetrnější alternativy?
21.10.2022
Text: Alex Mayer
Foto: Getty Images

Jídlo znamená chuť, setkávání a spoustu radosti. Znamená však také CO2 - malou molekulu, která je hlavní příčinou současné změny klimatu. Naše strava je zodpovědná za značnou část emisí CO2 v České republice, ale také v zemích, ze kterých dovážíme potraviny.

Celosvětově způsobuje výroba potravin až třetinu emisí (viz níže) - proto stojí za to získat stručný přehled. Pro ekologickou a chutnou stravu.

CO2, metan a spol.

Do atmosféry se uvolňuje CO2, oxid dusný, metan nebo oxid siřičitý a další plyny. Proces uvolňování se nazývá emise.

Metan má větší vliv na klima než CO2, ale nezůstává v atmosféře tak dlouho.

Pokud se v článku používá pojem emise, myslí se tím i výše uvedené ekvivalenty CO2 - ty byly přepočítány pro účely jednotného vysvětlení.

Rýže: oblíbená příloha škodlivá pro životní prostředí

Nezáleží na tom, jestli jíte veganskou, vegetariánskou nebo jakoukoli stravu: Výběrem přílohy můžete klimatu buď prospět, nebo uškodit. Pro rýži platí to druhé: podle článku v Die Zeit způsobuje 3,1 kilogramu emisí na kilogram potraviny. Pro srovnání, brambory způsobují pouze 0,2 kg emisí.

Při pěstování rýže se celá rýžová pole zavlažují, což způsobuje zahnívání organismů v půdě a uvolňování metanu, který poškozuje klima. Jen pěstování rýže je zodpovědné za neuvěřitelných 1,3 % celosvětových emisí skleníkových plynů. Není divu, že inovativní potravinářské společnosti již hledají alternativy rýže.

Avokádo - ničitel klimatu?

Některé potraviny mají neoprávněně špatnou pověst - například avokádo. Na jedné straně má avokádo dlouhou přepravní cestu (0,6 kg CO2 na kilogram avokáda), a proto v této oblasti dosahuje horších výsledků než jiné ovoce a zelenina, jako jsou jablka nebo květák.

Ale údajně neškodné potraviny, jako jsou houby, mají na svědomí dvakrát více kilogramů emisí. A pálivé papriky mají také horší výsledky než avokádo. Při pěstování avokáda se však spotřebuje velké množství vody. Například u hovězího masa je spotřeba vody nižší.

Pro zeleninu hezky pěšky

Zelenina je dobrá pro nás i pro životní prostředí - měli bychom jí jíst více. A slovem více myslíme také množství na talíři. Po mrkvi a podobných potravinách se také dostaví pocit sytosti. Při nákupech dbejte na to, aby výrobky nebyly balené, aby za sebou neměly dlouhé dopravní trasy a nakupujte pěšky nebo na kole, abyste se vyhnuli zbytečným emisím. Samozřejmě pokud je to možné.

Věnujte pozornost ročnímu období

Rozdíl mezi mraženou a čerstvou zeleninou je z hlediska uhlíkové stopy velmi malý. A co ovoce? V létě způsobují mražené jahody o něco více emisí než čerstvé jahody. V zimě je to naopak: z mražených bobulí pochází mnohem méně emisí než z čerstvých jahod.

A co hovězí burger...

Na chov hospodářských zvířat připadají tři pětiny emisí z našich potravin. Pokud nevíte, co to znamená, vězte, že je to zhruba tolik, co všechna letadla, auta, nákladní auta a lodě na světě dohromady. Pokud jde o ekologickou stopu, záleží také na druhu masa - jsou mezi nimi rozdíly.

Nejméně emisí produkuje vepřové maso, drůbež a uzeniny. Hovězí a jehněčí maso jsou pro klima obzvláště škodlivé - přežvýkavci vypouštějí velké množství metanu. Řešení: jezte málo nebo vůbec žádné (hovězí) maso a volte chutné masové alternativy a veganské hamburgery s malou stopou. Nebo doufejte v kvalitní maso z laboratoře.

Strava, která je nejšetrnější ke klimatu

Podle vědců je veganská strava nejšetrnější ke klimatu, protože chov hospodářských zvířat je obzvláště náročný na emise. Ale i lidé, kteří veganskou stravu nejedí, mohou pro klima něco udělat: občas jíst rostlinnou stravu, jíst veganskou stravu během týdne, večer se vždy vyhnout masu a mléčným výrobkům - všechny tyto možnosti pomáhají.

Věděli jste to?

Konzervované výrobky mají téměř vždy horší uhlíkovou stopu kvůli zpracování a balení. Na druhou stranu je na přípravu potřeba méně energie.

A co sýr?

Sýr je pro klima téměř stejně škodlivý jako maso. Čím více mléka se použije na výrobu, tím je sýr krémovější a pikantnější, ale tím horší je pro klima.

Pokud se bez něj nechcete obejít, považujte sýr za něco výjimečného. Kupujte ho méně často, kupujte kvalitní sýry a dbejte na to, abyste svým výběrem podpořili místní produkci.

Pro klimaticky šetrnou stravu je také vhodné vynechat máslo na chlebu se sýrem: Kilogram másla je při devíti kilogramech velmi náročný na emise, téměř stejně jako hovězí maso. Na rozdíl od steaku jej však snad budete jíst v menším množství.

EsquireMAN

Objednejte si předplatné Esquire

Časopis Esquire
Předplatné

Doporučujeme

#man at his best