Klasika 2.0
Někdy je změna snazší, než si myslíte. V případě svařeného vína to znamená: jiné víno znamená jiný zážitek ze svařeného vína. Proto je na vánočních trzích stále oblíbenější bílá alternativa.
Ingredience:
750 ml bílého vína (nejlépe suchého, jako je Rulandské bílé)
250 ml jablečné šťávy
Koření: 3 hřebíčky, 1 tyčinka skořice, 2 hvězdičky anýzu
3 lžíce cukru
1 pomeranč
Příprava:
Bílé víno nalijte do nádoby spolu s jablečnou šťávou, kořením a cukrem. Důležité je zahřívat ji pomalu a nevařit ji. Jinak by se alkohol mohl jednoduše odpařit. Po pěti až deseti minutách naberte nápoj do šálku. Pro lepší vizuální efekt podávejte spolu s plátky pomeranče.

Bláznivé
V tomto receptu se víno dostává lehce na druhou kolej. S trochou šmrncu získá tento nápojový návyk svěží kontrast. Čerstvá trefa do černého. Podává se vychlazený.
Ingredience:
1 pomeranč
40 ml Cointreau
2 lžíce grenadiny
200 ml studeného svařeného vína
1 láhev Prosecca
Kostky ledu
Příprava:
Nejprve rozpulte a vymačkejte pomeranč. Pak dejte do šejkru pomerančový džus, Cointreau, grenadinu, svařené víno a kostky ledu. Pokud ji nemáte, můžete ji podávat i ve sklenici. Vše doplňte proseccem. Pokud chcete svůj svařený vinný střik zatraktivnit, ozdobte nápoj pomeranči.

Odlehčené
Klasické svařené víno z vánočního trhu je sladké. Pro někoho příliš sladké. Proti tomu je snadné bojovat - stačí cukr ze seznamu odstranit.
Ingredience:
1,5 l suchého červeného vína (například Chianti)
400 ml vody
Koření: 3 hřebíčky, 1 skořice, 2 hvězdičky anýzu
2 pomeranče
Příprava:
Všechny ingredience smíchejte ve velkém hrnci a zahřívejte na mírném plameni. Poté pánev stáhněte z ohně a nechte koření asi deset minut louhovat. Teplé víno sceďte a nalijte do sklenic a podávejte s plátky pomeranče.
