Ať už je realita jakákoli, k básníkům patří dobrodružný život. A italský životní multiinstrumentalista Filippo Tommaso Marinetti (1876–1944), těkající mezi poezií, hudbou a politikou, byl přesně takovým hrdinou bouřliváckých legend. Drzého literárního kritika vyzval na souboj, čelil obžalobě z obscénnosti, vášnivě vzýval násilí a válku a – stál u zrodu salátu z Capri. Tenhle zvěstovatel futurismu a pozdější fanoušek fašismu napsal Futuristickou kuchařku, text na pomezí vtipu a manifestu, kde najdete recepty na zmrzlinu z Měsíce, dobře tvarovaná masa nebo kandované blesky. Národní italské jídlo v podobě těstovin ovšem nepovažoval za dost dobré – pro sebe a už vůbec ne pro moderní dobu.
Když tedy na jihoitalském ostrově Capri ve 20. letech pořádal večeři pro přátele, šéfkuchař z místního Grand Hotelu Quisisana dostal za úkol Marinettiho moc nedráždit, zapomenout na místní těžkotonážní lahody a vytasit se s něčím lekým a pokud možno vlasteneckým. A bystrý muž v bělostném rondonu to vyřešil. Poskládal místní fantastická rajčata s bazalkou rašící v každém patře místních terasovitých zahrad. Přidal plátky studené buvolí mozzarelly, polil to extra panenským olivovým olejem, osolil – a vznikla souhra chutí mnohonásobně větší, než je suma jednotlivých ingrediencí. A navíc – vidíte v těch barvách italskou vlajku?
A příběh pokračuje. O několik desetiletí později si egyptský král Farúk I. (s pověstí kleptomana a zvrhlíka s miniaturním penisem) řekl v hotelu o rychlé jídlo po zavírací době a dostal sendvič plněný salátem caprese – pouze místo bazalky obdržel sépiový inkoust, aby barvy jídla pro změnu napodobily vlajku egyptskou. Ať už nevyzpytatelný Farúk věděl, že původní kmotr caprese Marinetti se narodil v Egyptě, nebo ne, sendvič tentokrát neukradl ani nezprznil, ale naopak si ho tak oblíbil, že caprese během svých cest rozšířil po celém světě. No a tahle prajednoduchá skládačka se během let stala jedním ze symbolů italské kuchyně: rychlý, čerstvý, jednoduchý a nepřekonatelně dobrý salát.
CAPRESE
Recept pro dva
Focaccia nebo chleba z Pane Nuovo
3 velká masitá rajčata
Svazek bazalky
Dvě 125g mozzarelly (kupte si čerstvou v Mozzarellart nebo u Sváčka mají buvolí)
Extra panenský olivový olej
Sůl
Nakrájejte rajčata, naklaďte na talíř, listy bazalky oberte a dejte si je na dlaň a tleskněte, abyste uvolnili aroma, pak je hoďte na rajčata, osolte rajčata a bazalku, potom na ně natrhejte mozzarellu rukama – nekrájejte ji. Nakonec to celé pořádně zalijte olivovým olejem, aspoň 1,5 dl, ať máte co vytírat chlebem. Viva Italia!