Během polední pauzy sníte sendvič před monitorem nebo do sebe narychlo nacpete talíř těstovin, protože vás už čeká další schůzka. Popřípadě se večer díváte na seriál a jíte nevědomky - obvykle příliš mnoho a příliš rychle. Ale je to patrné i při příjemném posezení s přáteli: Někteří lidé už sedí před prázdným talířem, zatímco jiní snědli jen pár soust.
Rychlé stravování se neděje jen nevědomě v každodenním životě, ale je rozšířeno i jako " Fast-eating challenge" na Tiktoku: Uživatelé se snaží zhltnout jídlo co nejrychleji a vyzývají ostatní k duelu. Ve skutečnosti je rychlé stravování nezdravé. A to nejen tehdy, když závodně zhltnete celý talíř nudlí najednou nebo co nejrychleji sníte 40 párků v rohlíku. Ale také když běžně jíte příliš rychle v každodenním životě.
Obezita a vysoký krevní tlak
Vědci z japonské univerzity v Hirošimě provedli studii na toto téma a sledovali více než 1000 lidí po dobu pěti let. Zjistili, že u "rychlojedlíků" byla o 89 % vyšší pravděpodobnost vzniku obezity, poruch lipidemie, hypertenze a inzulinové rezistence.
To je dáno tím, že pocit plnosti se dostaví až po 15 až 20 minutách. Pokud tedy jíte příliš rychle, nemáte pocit, že jste již plní - a máte tendenci se přejíst. Kromě toho lidé, kteří jedí rychle, jídlo příliš málo žvýkají a polykají příliš velké kusy - to může vést k zažívacím potížím, jako je nadýmání, plynatost a bolesti břicha.
Pokud tedy chcete jíst zdravě a nepřibírat kila navíc, měli byste věnovat pozornost nejen tomu, co jíte, ale také jak rychle.
Vědomé stravování lze trénovat
Abyste se naučili jíst vědomě, můžete věnovat pozornost několika aspektům. Naplánujte si na jídlo určitý čas, alespoň 20 minut. Během této doby nedělejte nic jiného - tj. odložte mobilní telefon, vypněte počítač a televizi, zavřete knihu. Vyhněte se jídlu ve stoje a raději se pohodlně posaďte. To dodá vašemu tělu pocit klidu a uvolnění.
- Jezte po malých soustech a ideálně 20 až 30krát žvýkejte. Na začátku skutečně pomáhá počítat. Časem budete automaticky žvýkat déle a důkladněji.
- Pokud budete jíst soustředěně a pomalu, rychleji pocítíte, kdy jste sytí.
- Udělejte si přestávku mezi jednotlivými sousty a vnímejte sami sebe: Máte opravdu ještě hlad, nebo jíte jen ze zvyku? Může také pomoci jíst z menších talířů, protože tak si naberete méně a nepřejídáte se.
- Pokud jíte soustředěně, vnímáte také intenzivněji chutě a máte z jídla plnější zážitek - v pravém slova smyslu.