MÍCHANÝ KODEX
Barmana Vítězslava Ciroka zdobí řada světových ocenění. V rámci
Grandhotelu Pupp zastává funkci bar
and beverage manager a má velké ambice. Během Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už měl v kapse
vítězství v českém kole Diageo Reserve
World Class a v září bude Českou republiku reprezentovat ve světovém finále
v australském Sydney.
Vyhrál jste české kolo celosvětové barmanské soutěže Diageo Reserve World Class a v září vás čeká světové finále. Co výjimečného si na něj připravujete a jaké jsou vaše ambice?
Soutěž Diageo Reserve World Class je asi
nejtěžší soutěží v našem oboru. Přirovnal bych to k takové barmanské olympiádě. Během pěti dnů nás souteěž prověří
v šesti disciplínách, kdy každá vyžaduje něco speciálního, výjimečného. Celkově
jsem vsadil na lokálnost a jednoduchost.
Vzorec, který mi dobře fungoval i v českém finále. Hodně se zaměřím na detaily
a nějaké momenty překvapení. Co se týče ambicí, tak bych chtěl zaútočit na příčky nejvyšší a poprvé v historii vyhrát světové finále pro Českou republiku.

Pro barmana Vítězslava Ciroka je jeho práce spíše koníčkem. Původně vystudovaný elektrotechnik působí v oboru už sedmnáct let a během té doby se vypracoval mezi nejlepší barmany v Česku. Druhým rokem působí v karlovarském Grandhotelu Pupp a letos své znalosti zúročil vítězstvím v českém kole Diageo Reserve World Class.

Proč jste vlastně opustil Prahu a vydal se do příhraniční oblasti Česka?
Upřímně... V Praze už nebylo moc velkých výzev. Mám rád výzvy a nabídka pana ředitele Jindřicha Krausze byla velká výzva. Grandhotel Pupp má obrovskou tradici a bohatou historii. A takový hotel si zaslouží i stejně významný bar. Rozhodování nebylo moc složité. Kdo by nechtěl zkusit být součástí takové legendy?
Těsně před covidem-19 jste přijal novou výzvu v Grandhotelu Pupp a v jednom z rozhovorů jsem slyšel, že máte s barem velké plány. Můžete nám je trochu přiblížit?
Velké plány máme a pomalu je přetváříme ve skutečnost. Máme za sebou velmi úspěšný rok nového konceptu Becher’s Baru. První úkol byl změnit koncept, který bude funkční a více zajímavý nejen pro hotelové hosty a bude fungovat i mimo KVIFF. Stále pracujeme na tom, aby se z Grandhotelu Pupp a Becher’s Baru stala vyhledávaná destinace a každý chtěl tento legendární hotel a bar navštívit. Ohlasy jsou velice pozitivní. Myslím si, že naše koktejlové menu na téma Barvy a emoce vzbudilo pozornost a ukázalo, že i koktejly mohou být velmi promyšlené a zábavné.
Jaké drinky jsou aktuálně „in“ a které si oblíbili někteří slavní návštěvníci filmového festivalu?
Je hodně těžké říct, jaké drinky jsou teď nejvíce „in“. Určitě jde o aktuální sezónu a druh zákazníka. Vrátila se jednoduchost a „čitelné“ drinky. Pořád táhne dobrá klasika jako Negroni, Old Fashioned, Whisky Sour, Spritz, long drinky. Hosté rádi ochutnávají takzvané signaturní drinky, které jsou speciální pro daný bar nebo jiný provoz. Upřímně, Becher’s Bar po dobu festivalu funguje v režimu párty, takže je tomu i hodně uzpůsobena naše nabídka. Asi nejvíce oblíbený byl náš twist, variace na klasický drink Penicillin, který si oblíbil i prezident filmového festivalu Jiří Bartoška. A variace legendárního koktejlu agenta 007 Jamese Bonda, kterým je Vesper 007, kdy jsme využili natáčení bondovky Casino Royale právě u nás v hotelu, a drink je velice oblíbený a vyhledávaný.
Diageo Reserve World Class
Nejprestižnější barmanská soutěž světa vznikla v roce 2009 a prvního ročníku se zúčastnili barmani ze 14 zemí světa. Prvním vítězem se stal Řek Aristotelis Papadopoulos. O pět let později se mezi soutěžící země probojovalo do světového finále i Česko a Slovensko. Kromě ocenění těch nejlepších barmanů z celého světa je cílem Diageo Reserve World Class také dlouhodobá péče o barmanskou komunitu – a to jak podporou, tak vzděláváním a inspirací. Zasazuje se rovněž o podporu trhu a inspiraci k lepší konzumaci alkoholu (Better drinking). A v neposlední řadě Diageo Reserve World Class není „jen“ soutěž, ale také nejvlivnější hlas v koktejlové kultuře, jenž každoročně dává trendy v oblasti míchaných drinků.

ŽLUTÁ
30 ml Ketel Citroen Vodka
10 ml Kdoulový likér
30 ml Meruňkovo/mučenkové pyré
50 ml Champagne

ČERNÁ
40 ml Johnnie Walker Black Label
20 ml Sladký vermut infuzovaný
černou hruškou
10 ml Mr. Black kávový likér
10 ml Cold Brew káva

VESPER 007
30 ml Tanqueray No. 10
10 ml Ketel One Citroen
10ml Becherovka Lemond
30 ml Lillet Blanc
Citronový olej

STŘÍBRNÁ
30 ml Bulleit Bourbon
20 ml Pineau Des Charente Blanc
10 ml Broskvová pálenka
10 ml Verjus
Jedlé stříbro